Nytt krematorie vid Hovestalund kyrkogård

A1928 Hovdestalund Flygperspektiv

Krematoriet vid Hovdestalunds kyrkogård i Västerås byggdes 1953 och har nu tjänat ut säger Anica Norman, fastighetsförvaltare på Svenska Kyrkan i Västerås.

5 mars 2021

Kylanläggning, skorsten och ugnar håller högst några år till. Det brådskar därför att bygga nytt för att öka kapaciteten i takt med att Västerås växer, men också beroende på att allt fler väljer kremering istället för kistbegravning.

För att uppfylla dagens stränga miljökrav ska ny processteknik installeras och dagens oljeeldade ugnar byts ut, kanske med biogas som bränsle.

Dagens trånga lokaler ska ersättas av nya med mer praktisk utformning samtidigt som stor hänsyn har tagits till den kulturskyddade miljön. Krematoriet med tillhörande anhörigrum samt personaldel med reception, kontor, matsal och konferensrum ska nästan gömma sig bland träden i den vackra björk- och ekbacken.

Kadesjös har tillsammans med Eldesign och ETCetera tagit fram systemhandlingar för byggkonstruktioner, VVS-, el- och styrinstallationer samt arkitektonisk utformning.

Tillsammans med framtagna kostnadskalkyler ska detta ligga till grund för Svenska kyrkans beslut om slutlig utformning och eventuell byggstart.

Byggfakta:

Total byggarea: ca 2300 m2

Kontakt

Medarbetarna – vår starkaste resurs

Vill du komma i kontakt med någon av oss?

Klicka här

Jag arbetar på Kadesjös