Kadesjös första tid
Det är höst i Västerås 1945. Kriget är slut, framtidstron spirar – och staden växer snabbt. Nils Kadesjö (på bilden ovan), examinerad civilingenjör från Chalmers, ser en möjlighet: här finns utrymme för ett nytt ingenjörsföretag som kan bistå med ritningar och konstruktionshjälp till byggbranschen. Den 1 oktober 1945 grundar han Kadesjös, tillsammans med två kollegor, i en sexrumslägenhet på Domkyrkoesplanaden.
Två av rummen görs om till kontor, resten används fortfarande som bostad av familjen Kadesjö. Det var med andra ord ett företag som bokstavligen byggdes från köksbordet.
– Jag föddes två år efter att företaget startades, berättar Håkan Kadesjö, som själv kom att bli VD många år senare. Men jag minns hur jag sprang omkring där hemma bland ritningsställ och pennor i barnhöjd.
Genom en kurskamrat från Chalmers som var chef för Bergslagens gruvförvaltning, som senare köptes upp av Boliden, fick Nils reda på att en gruva skulle byggas i Garpenberg. Nils hade erfarenhet av gruvor från både beredskapstiden i Boden och från byggande av underjordiska verkstäder ihop med SAAB i Linköping så han backade inte utmaningen i Garpenberg. Det blev början på en lång relation med gruvindustrin som pågår än idag. Samtidigt växte Västerås som stad och det lilla kontoret började få uppdrag både från kommunen och från lokala industriföretag.
Till en början låg fokus på byggkonstruktion, men väldigt snart växte behovet av bredare kompetens inom VVS.
– Det blev ganska snabbt tydligt att kunderna ville ha en helhetslösning. Man ville kunna vända sig till ett ställe, så i princip från start började man bygga upp det som idag är vår installationsavdelning, säger Håkan Kadesjö.
Tidig tillväxtresa genom framgångsrika projekt
1955 flyttade verksamheten till nya kontorslokaler på Torggatan mitt i centrala Västerås. Vid den tidpunkten hade man vuxit till ungefär 20 medarbetare och arbetade med allt från industrier till bostäder.
Flera stora projekt präglade de följande åren, bland annat konstruktion av SILO-anläggningar åt Arosbygdens Lantmän och ritningar till ett av Sveriges första fjärrvärmeverk. 1960 fick Kadesjös dessutom förtroendet att projektera det nya Centrallasarettet i Västerås.
– Det var ett gigantiskt projekt på den tiden. Det blev vår inkörsport till sjukvårdssektorn, som sedan blev en viktig del av vår verksamhet under flera decennier, säger Håkan.
Under 50- och 60-talen arbetade Kadesjös också med flera skolor i länet, och började få återkommande uppdrag från landstinget (numera Region Västmanland). I takt med att Sverige satsade stort på offentlig infrastruktur, kom företaget att få en naturlig roll i samhällsbyggandet.
Medarbetarna viktigaste resursen från start
Det var också under den här perioden som företagskulturen började rota sig. Nils var känd som en rak och noggrann person, och hans sätt att arbeta kom att prägla hela företaget.
– Det handlade om kvalitet, ansvarstagande och att göra jobbet ordentligt. Det var aldrig några genvägar, säger Håkan.
Han berättar också hur han som barn ofta följde med pappan till kontoret på helgerna. Där satt Nils och ritade – för hand, förstås – med linjal och tusch. Det var långt innan kopieringsmaskinernas tid, så varje ritning gjordes för hand, i flera exemplar. En process som krävde både precision och tålamod.
– Det där satte sig tidigt i mig. Att det är viktigt att det blir rätt, och att man står för det man gör. Den känslan av ansvar har funnits kvar i företaget hela vägen. Samtidigt förstod pappa att medarbetarna är den viktigaste resursen i ett konsultföretag så att ha en sund och god arbetsmiljö där medarbetarna trivs och känner sig trygga har varit viktigt sedan dag ett, förklarar Håkan.
I nästa del förflyttar vi oss till 1970- och 80-talen – decennier som präglades av fortsatt expansion, nya tekniker och starten på ett första generationsskifte inom företaget.
Vill du få ett meddelande när nästa del publiceras? Följ oss på LinkedIn eller håll utkik här på vår hemsida.