När Gunnar började på Kadesjös för över 60 år sedan var det en tid av stora förändringar i byggbranschen.
– Jag valde byggkonstruktion som karriär eftersom det var ett intressant teknikområde med mycket goda framtidsutsikter, minns Gunnar. Det byggdes mycket inom infrastruktur, industrier och bostäder, så jag visste att jag skulle ha gott om arbetsmöjligheter.
Arbetsdagarna såg då väldigt annorlunda ut jämfört med idag. På den tiden arbetade man även på lördagar, även om lördagen endast var fem timmar lång, vilket gjorde arbetsveckan totalt 45 timmar. Semester fick man fyra veckor om året.
– Vi arbetade oftast stående vid ritbord, och många av oss hade träskor för att skona fötterna, berättar Gunnar. Skjorta och slips var standardklädsel, men för att undvika att få blyertsdamm på slipsen, fäste vi den med stora gem som fungerade som slipsnålar.
I början av sin karriär utförde Gunnar och hans kollegor alla konstruktionsarbeten för hand med blyertspennor och ritpapper. Beräkningarna gjordes med hjälp av räknestickor, ett oumbärligt instrument på den tiden, och arbetsprocesserna var betydligt långsammare än idag. Men även om det kunde vara tidskrävande, fanns det en viss stolthet i att skapa något från grunden.
– Vi hade handböcker på tyska som vi lutade oss mot innan vi fick den svenska handboken ”Bygg”, som kom ut i totalt nio band. När miniräknarna började dyka upp förenklades beräkningarna, speciellt de som krävde många decimalers noggrannhet. Det var en revolution när det kom till arbetet, säger han.
Minnesvärda projekt
Under sin långa karriär har Gunnar varit delaktig i en rad stora och betydelsefulla projekt. Ett av de mest minnesvärda för honom var projektet för Orkla Industrier i Norge i slutet av 1960-talet.
– Det började som ett uppdrag för att projektera uppfordrings- och lagerbyggnader vid Orklas gruva i Lökken Verk. Det var ett mycket intressant projekt, och det ledde till flera andra uppdrag för samma kund, säger Gunnar. Efter anrikningsverket i Lökken Verk fick vi också i uppdrag att utvidga ett befintligt ferrolegeringsverk i Orkanger, och senare projekterade vi ett helt nytt ferrolegeringsverk för att utöka produktionen.
Gunnar tillbringade långa perioder i Norge, både i Lökken Verk och i Orkanger, där Orkla ställde en lägenhet till hans förfogande. Det var ett omfattande projekt som pågick i flera år, och för en ung ingenjör som Gunnar var det en fantastisk möjlighet att lära sig om tung industriproduktion och att arbeta i ett internationellt sammanhang.
– För mig som ung ingenjör var allt detta mycket spännande och lärorikt. Jag lärde mig otroligt mycket om hur man planerar och genomför stora industriprojekt, och det har varit till stor nytta för mig genom hela min karriär, säger Gunnar.
Men det är långt ifrån det enda projektet som Gunnar har varit inblandad i. Genom åren har han arbetat med en rad stora industriprojekt för både svenska och internationella kunder. Ett annat betydelsefullt projekt var för Volvo i Göteborg, där Kadesjös bidrog med byggkonstruktionen för deras anläggning. Gunnar var även involverad i projekteringen av ECC/Imerys på Norrlandskusten, ett projekt som krävde stor teknisk precision.
– Jag har också arbetat med Jaguarhuset i Solna och varit med och projekterat både bostäder på Lillåudden och Lillåuddsbron. Det är alltid speciellt att se det man har ritat och planerat komma till liv och bli en del av stadsbilden, säger Gunnar.
Gunnar berättar vidare om en händelse i samband med ett av alla utlandsprojekt;
- Under ett uppdrag för ABB Distribution 1994 befann jag mig i Moçambique, där vi skulle utvärdera en transformatorstation i byn Boane. Trots att området var avminerat, hördes då och då explosioner – getter trampade på kvarlämnade minor, ett sätt byborna avminerade sina fält. Efter att ha utfört mitt arbete i den säkrade stationen, påbörjade jag min resa tillbaka till Maputo. På vägen blev jag stoppad av en polis med en radarpistol – som det visade sig var en svensk gåva! Jag hade kört för fort och fick böter, men polisen var överlycklig när han insåg att även jag kom från Sverige. Pistolen fungerade alltså perfekt, även i denna lilla avlägsna by.
Gunnars insats för Kadesjös idag
Trots att Gunnar officiellt gick i pension 2006, har han fortsatt att vara en aktiv del av Kadesjös. Hans erfarenhet och kunskap har gjort honom till en ovärderlig resurs i olika projekt, och hans expertis inom både konstruktion och avtal har fortsatt att efterfrågas.
– Efter min pensionering har jag bland annat arbetat med gruvprojekt för både Boliden och LKAB, samt olika uppdrag för ABB. Jag har alltid trivts väldigt bra på Kadesjös, och jag har haft förmånen att arbeta med bra chefer och kollegor genom åren. Det har gjort att jag aldrig riktigt velat släppa taget, säger Gunnar med ett leende.
Att efter så många år fortfarande känna en glädje och passion för sitt arbete är något som Gunnar värdesätter högt. Han ser sitt arbete som mer än bara en karriär – det har varit en livsstil, och en möjlighet att ständigt utvecklas och lära sig nya saker.
– Det är det som har hållit mig kvar så länge. Varje nytt projekt är en utmaning och en möjlighet att lära sig något nytt. Trots att jag har varit i branschen så länge, överraskas jag fortfarande av hur mycket jag kan lära mig från varje nytt uppdrag, säger Gunnar.
Framtiden för byggkonstruktionsbranschen
Gunnar är också nyfiken på hur framtiden för byggkonstruktion kommer att utvecklas. Han ser med spänning på den teknologiska utvecklingen, särskilt inom AI, och hur det kan komma att påverka branschen.
– AI kan komma att spela en stor roll i hur vi arbetar i framtiden. Kanske kan välutvecklade arkitektritningar och specifikationer leda till automatiskt genererade armerings- och konstruktionsritningar. Vår roll kanske blir att granska dessa automatiskt genererade handlingar snarare än att rita dem själva, funderar han.
Men oavsett hur tekniken utvecklas, är det Gunnars övertygelse att den mänskliga faktorn alltid kommer att spela en viktig roll i byggkonstruktion.
– Det kommer alltid att behövas människor som kan göra rimlighetsbedömningar och överslagsberäkningar. Om något ser konstigt ut, så är det ofta något som är fel. Det är något jag alltid har betonat för mina yngre kollegor – att vara noggrann och att dokumentera allt. Det är de lärdomarna som har hjälpt mig mest genom åren, avslutar Gunnar.
Efter 60 år i branschen fortsätter Gunnar Annerlind att inspirera och bidra med sin ovärderliga erfarenhet och kunskap. Hans resa på Kadesjös är ett bevis på att passion och engagemang för sitt yrke kan leda till en lång och framgångsrik karriär, fylld med lärdomar och minnesvärda projekt.
Några kollegors ord om Gunnar
Håkan Kadesjö, son till Kadesjös grundare Nils Kadesjö, tidigare VD och ägare på Kadesjös, berättar;
Som tidigare VD och ägare av Kadesjös Ingenjörsbyrå jobbade jag tillsammans med Gunnar i många viktiga projekt. Genom hans kunnande, mod och förmåga att sälja in företagets kompetens till viktiga kunder blev vi engagerade i ett flertal mycket stora projekt bland annat Baltic Cabel (HVDC överföring mellan Sverige och Tyskland) och Volvos krockprovningsanläggning i Göteborg.
Dessa utfördes under 1990-talet då många konsulter i vår bransch fick friställa 30 procent av sin personal medan Kadesjös mycket tack vare dessa projekt kunde behålla alla. Detta lade grunden till företagets fortsatta framgångar under 2000-talet och det är kul att se att Gunnar fortfarande är en viktig och bidragande medarbetare hos oss!
Birgitta Lindblad, tidigare VD på Kadesjös, berättar;
Jag lärde känna Gunnar redan i slutet av 1980-talet under min tid som revisor och då vi gemensamt försökte lösa några krångliga momsfrågor. Jag tyckte redan då att det var roligt att jobba tillsammans med Gunnar.
Gunnar är och har alltid varit en oerhört uppskattad person och dessutom ett fantastiskt bra stöd till mig under min tid som VD. Med sin gedigna tekniska kunskap kombinerat med kunnandet inom juridiken har gjort att han i många avtalsfrågor varit ett viktigt bollplank till mig. Att Gunnar alltid ställer upp och snabbt svarar på frågor och mail vet vi alla som jobbat med honom, ingenting är omöjligt i hans värld.
Vi har suttit i flera förhandlingar tillsammans där det hettat till och då har alltid Gunnar sagt att han är ”den onde” och jag ”den gode”, vi har tagit olika roller i förhandlingarna och det har också bidragit till att det resultatet fallit väl ut.
Att ägna 60 år av sitt liv till att arbeta på Kadesjös är helt fantastiskt och det är jag och många med mig mycket tacksamma för! Vi hoppas på många fler år framöver!
Antti Dahlvik, som jobbat med Gunnar i nästan 40 år, berättar;
Efter 60 år i företaget, varav merparten i en uppdragsledande roll, har Gunnar varit en förebild och drivande kraft bakom flera av våra mest framstående utlandsprojekt.
Som en sann pionjär har han inte bara medverkat till att hitta nya utmaningar och beställare utan också spelat en central roll i företagets framgång, där Gunnars oöverträffade erfarenhet och orubbliga engagemang genom åren har varit avgörande för flera lyckosamma och roliga projekt.
För mig personligen har det medfört ett nästan 40 årigt mentorskap som jag själv känner i högsta grad påverkat min utveckling och ambition att fortsätta i Gunnars anda. Gunnar har på något vis alltid varit den där, ”Livlinan” som man alltid kan ringa till om man kör fast eller behöver goda råd.