35 år på Kadesjös och 40 år i byggbranschen

Anders Linden

Tidigare i höstas firade vi vår egen betongexpert Anders Linden som varit yrkesverksam i byggbranschen i 40 år. 35 av dessa år har han arbetat på Kadesjös.

3 december 2020

Vi tog oss en liten pratstund med Anders för att höra mer om hans erfarenheter och syn på framtiden i branschen.

Hur har arbetssättet förändrats sedan du började?
- Det har gått från att man handritade allt på stora ritbord till att man använde sig av 2-D CAD och de senaste åren har det övergått till 3-D modellering. Tidigare gjorde man även alla beräkningarna för hand men idag har det till stor del ersatts av beräkningsprogram.

Vilket är det häftigaste projekt du jobbat med?
- Det måste nog vara Lernbo vattenkraftverk, som är ett av Sveriges äldsta kraftverk som fortfarande är i drift. Vi byggde ett pelar-/balksystem bredvid som bar upp hela byggnaden medan vi rev källarvåningen. Efter det byggdes en ny våning sju meter ned med plats för de nya turbinerna till verket. Ett häftigt och utmanande projekt!

Vad tror du blir viktigt i branschen i framtiden?
-Att kunna leverera en komplett projektering med alla discipliner. För enskilda ingenjörer är det viktigt att ha en bred kunskap.

Vilket är ditt roligaste minne från dina år på Kadesjös?
-Det är helt klar alla unga ingenjörer som jag har fått vara med och lära upp och utveckla för att sedan få arbeta vidare med.

Har du något tips till de som vill bli duktiga konstruktörer?
-Mitt tips är att om möjligt försöka få arbeta med olika typer av projekt och arbetsuppgifter. Det är mycket utvecklande och ger en bred kunskapsbas som kommer att vara till stor nytta.


Kontakt

Medarbetarna – vår starkaste resurs

Vill du komma i kontakt med någon av oss?

Klicka här